KAFANA
Niška Šećer mala
Šećer mala je nastala osamdesetih u srećna vremena.
Prvi vlasnik je bio deda Kiki. U njoj su mnogi niški ugostitelji našli svoju sreću i krenuli odavde na put ugostiteljstva.
Sve što kuvamo je od srca i sa merakom. Od hrane preporučujemo sve. Malo pilećo, pa malko jagnjećo... a ima i od mešano.
Pa može da se sve zalije i sa poneko pivce i vince.
Prijatno!
Šećermalci.
UKRATKO
O nama
Smekšana imenom ulice u kojoj se nalazi, Jeronimova, i svojim imenom "Niška šećer mala", jedna je od najstarijih i prvih etno kafana u Nišu.
Menjala je vlasnike, odnosno domaćine, i danas, u renoviranom ambijentu, uz dobro upravljanje, uspela je da zadrži dobar deo duha starog Niša.
Klijentela je već standardna i možda nije, po našem iskustvu, kafanski orijentisana, ali kako gazda kaže, prijateljski je orijentisana.
SPECIJALITETI
Izdvajamo
Šećermalski ćevap
10 ćevapa sa pomfritom, junetina 70%, svinjsko meso 30%. Ćevapi koje mi proizvodimo su od čistog mesa bez aditiva i soje...
Ćevapčići ili ćevapi su jelo napravljeno od mlevenog mesa, oblikovano u male valjke i ispečeno na roštilju. Vrste mesa se razlikuju od mesta do mesta, a često i od veroispovesti koja preovladava u nekom kraju.
Jagnjetina ispod sača
jagnjetina, krompir, šargarepa, dve glavice crnog ili ljubičastog luka, 6-7 čenova belog luka, dve grančice ruzmarina, so po ukusu
Jagnjetina je jedna od najukusnijih vrsta mesa, a jagnjetina ispod sača prava je poslastica, posebno ako odaberete delove prošarane masnoćom poput rebara i potrbušine.
Ovčiji bee bee gulaš
ovčiji vrat, crni luk, beli luk, lovorov list, biljni začin, biljno ulje, so, aleva
U ovom jelu izražen je blag miris i slatkast ukus dobro kuvane meke ovčetine. Začini se dodaju tek toliko da upotpune jedinstvenu aromu i ukus mesa.
Pasulj na tavče sa kobasicom
pasulj, šargarepa, peršun, crni luk, beli luk, aleva paprika, začini, kobsice
Pasulj tetovac je glavni sastojak u pripremi ovog specijaliteta, ali i domaća juneća kobasica je svakako nešto na šta nećete ostati ravnodušni. Tu se još nalazi i suva paprika koja čini posebnim ovo jelo.
Pastrmka
pastrmka, glavica belog luka, belo vino, maslinovo ulje, bosiljak, ruzmarin, začin, so, limun
Pastrmka je jedna od najomiljenijih riba u našim krajevima. Njeno belo, posno mesno je veoma nežno pa se priprema lako i brzo.
NIŠKA ŠEĆER MALA
Organizacija događaja
